Maalari Juho Rissanen 23.3.

Savolaismestarin uskomaton tarina nyt Kuopion kaupunginteatterissa!

La 23.3.2024

 

Maalari – Juho Rissanen on kantaesitys syntyjään kuopiolaisesta taidemaalari Juho Rissasesta ja hänen valloittavasta persoonastaan. Juho Rissanen (1873-1950) syntyi Kuopiossa suomenkieliseen työläisperheeseen. Tätä voi pitää ihmeenä, hän syntyi v.1873 surkeisiin oloihin, hänen viidestä sisaruksestaan neljä kuoli jo lapsena. Kun väkivaltainen isä jäätyi humalassa hengiltä Kallaveden jäälle, tuli Juhosta kymmenvuotiaana suuren perheen elättäjä, hän kulki kerjuulla ja teki hanttihommia. Matka taiteilijaksi oli kivinen, mutta henkinen maailmankansalainen jaksoi ja menestyi.

Juho Rissanen oli kuvataiteemme keskeisiä mestareita. Hän oli ensimmäisiä suomalaisia taidemaalareita, jonka vanhemmat olivat palvelusväkeä. Tuohon aikaan taiteilijat tulivat yleensä säätyläisperheistä. Hän nousi köyhästä kiertolaiselämästä kuvataiteemme keskeiseksi mestariksi, jonka intohimo ja lahjakkuus siivittivät hänen matkaansa ympäri maailmaa. Maailmalla taiteen metropoleissa hän pärjäsi hyvin ranskalla, tanskalla, italialla ja venäjällä – ja kaikkia niitä hän äänsi komeasti savolaisittain!

Näytelmä päästää katsojan harvinaisen lähelle Juho Rissasen persoonaa, ja sitä tapaa, miten hänelle oli ominaista suhtautua elämään ja kokea maailmaa. Näytelmän on käsikirjoittanut Antti Heikkinen ja teoksen ohjaa Taava Hakala. Pääroolissa nähdään Kuopion kaupunginteatterin upea näyttelijä Ilkka Pentti.

Juho Rissasen syntymästä tuli kuluneeksi 150 vuotta. Aloitammekin vierailumme taidenäyttelyllä. Kuopion kaupunginteatteri on rakentanut juhlavuoden ohjelmaa yhdessä Kuopion taidemuseon ja Kuopion korttelimuseon kanssa. Kuvauksen vilkkaus - näyttely on avoinna ajalla 29.9.23 - 7.4.24.

  

Klo 9:00 Lähtö Harjukadun tilausajolaiturista     

klo 11:30 - 12:15 Taidenäyttely, Kuopiossa                       

klo 13:00 - 15:10 Teatteriesitys                                             

klo 16:00 Koivumäen Kartano, ruokailu                

klo 17:30 Paluumatkalle                                           

 

Matkan hinta 90€ ja 100€ ei-jäsen, sisältäen Pohjolan Matkan kuljetuksen, pääsyliput taidenäyttelyyn ja teatteriin sekä ruokailun Koivumäen Kartanossa.

Ilmoitathan mahdollisen erikoisruokavaliosi ilmoittautumisen yhteydessä.

Ilmoittautumiset viimeistään ke 21.2. toimistolle numeroon 050 579 1156.

Eräpäivä ke 21.2. Maksu viitteellä 7401 tilille FI96 5089 0520 0156 97.

Kaikki jäsenet ovat matkavakuutettuja Reumaliiton järjestövakuutuksen kautta.